Monday, 9 April 2012

Sergey Khachatryan keert terug naar het Paleis met zijn zus Lusine

Sergey Khachatryan keert terug naar het Paleis met zijn zus Lusine

De eerste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2005, Sergey Khachatryan, speelt opnieuw in de zaal waar hij de overwinning behaalde. Zijn zus Lusine begeleidt hem op piano. Ze stellen een meeslepend recital voor, met onder meer werken van twee Armeense componisten.

Maandag 23.04.2012 20:00

Paleis voor Schone Kunsten - Henry Le Boeufzaal

Sergey en Lusine Khachatryan © Serge Derossi - Naïve
Vijftien was Sergey Khachatryan toen hij in 2000 de eerste prijs won op de Sibeliuswedstrijd. Vijf jaar later deed hij die prestatie losjes over tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd. Het prille succes verzekerde hem van een plaats op de internationale podia. Zijn geliefde recitalpartner is zus Lusine, een getalenteerde pianiste. Hun grote liefde voor muziek houdt hen samen, en dat al sinds hun kindertijd. Het woord ‘verbondenheid’ volstaat niet om hun verstandhouding te beschrijven…


Programma

Sergey Khachatryan
viool
Lusine Khachatryan piano

Johann Sebastian Bach Partita voor viool nr. 3, BWV 1006
Eugène Ysaÿe Sonate voor viool, op. 27/2
Vardapet Komitas Zeven Dansen voor piano
Arno Babadjanyan Sonate voor viool en piano
Prijs
€ 52,00 –  42,00 – 32,00 – 16,00
Coproductie
BOZAR MUSICKoningin Elisabethwedstrijd

Steun

Info & tickets+32 (0)2 507 82 00


Biografieën

Sergey Khachatryan, vi
ool
• Geboren in 1985 in Jerevan (Armenië). • Wint in 2005 de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd. • Concerten in Europa, de Verenigde Staten en Japan met o.a. de volgende orkesten: de BBC Philharmonic, de NHK Symphony, de New York Philharmonic, de Berliner Philharmoniker. • Nam deel aan de festivals van Ravinia en Blossom, Mostly Mozart in New York en het White Nights Festival in St.-Petersburg. • 2011-12: de Bamberg Symphoniker o.l.v. Herbert Blomstedt, wereldpremière van een concerto van Arthur Aharonian met het Amsterdam Sinfonietta… • Recentste discografie (Naïve): Bachs Sonates en partita’s (2010). • Speelt op de Guarneri ‘Ysaÿe’ uit 1740, in bruikleen van de Nippon Music Foundation. • www.sergeykhachatryan.net

Lusine Khachatryan, piano
• Geboren in 1983 in Jerevan (Armenië). Talrijke onderscheidingen. • Speelde samen met het Orchestre Régional de Cannes, het Sinfonia Varsovia, het Armeens filharmonisch orkest, het Nationaal orkest van Ecuador… • Uitgenodigd op verschillende festivals (ChopinjaarinJerevan, het Edinburgh International Festival…).• Speelde samen met haar broer Sergey in de grote concertzalen: Wigmore Hall (London), Théâtre du Châtelet, Louvre en Théâtre des Champs-Élysées (Parijs), Tonhalle (Zürich), het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), Hoam Art Hall (Seoul), Oji Hall (Tokio), Carnegie Hall (New York). • Discografie samen met haar broer Sergey: sonates van Franck en Sjostakovitsj (Naïve, 2008). • www.lusinekhachatryan.com



Terugkeer naar het schitterende begin

Sergey en Lusine Khachatryan hoeven niet meer voorgesteld te worden aan de vaste bezoekers van BOZAR. Ze stonden er al twee keer op het podium, in 2006 en in 2010, en zorgden voor vuurwerk met sonates voor viool en piano van Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Schumann en Franck. Vandaag keert het duo – broer en zus – terug naar de oorsprong: eerst naar Bach, wiens geest de voormalige laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd is blijven vergezellen. Vervolgens naar de dans, die altijd al een van de krachtigste leidmotieven van de instrumentale muziek is geweest. Ten slotte naar de Armeense muziek, met Babadjanian en Komitas, van wie de Première Danse pour piano afkomstig is uit Jerevan, net zoals de muzikanten van deze avond. Het resultaat is een programma vol Kaukasische folklore, met een schitterende en nooit oppervlakkige virtuositeit, die het verband tussen de geniale Eugène Ysaÿe en zijn ‘obsessie’ Bach blootlegt. Om de avond compleet te maken, speelt Sergey Khachatrian op een prachtig instrument dat in 1740 vervaardigd is door een van de beroemdste Italiaanse vioolbouwers uit de 18e eeuw en een tijdgenoot van Stradivarius, Giuseppe Guarneri des Gesù – de viool was trouwens in het bezit van Ysaÿe zelf op het toppunt van zijn roem (vanaf 1896). De componist betitelde die viool trouwens als zijn “trouwe levensgezel” in een inscriptie op het label van Guarneri. Het perfecte instrument voor het perfecte programma.
(Alexandra Gelhay)

BOZAR: Sergey Khachatryan keert terug naar het Paleis met zijn zus Lusine

No comments:

Post a Comment