Sunday 27 March 2011

BOZAR MUSIC presenteert het seizoen 2011-2012


Wereldmuziek, klassiek, jazz, electro: het Paleis voor Schone Kunsten heeft de lijnen uitgezet voor het komende seizoen, dat in het teken van de veelzijdigheid staat. De beste muziek wordt gebracht door prestigieuze ensembles, dirigenten en solisten met een internationale reputatie, maar ook opkomend talent en revelaties staan op de affiche, met in totaal maar liefst 300 concerten… en dat is lang niet alles.


http://www.bozar.be/dbfiles/activity/201103/prev_11276_img1.jpg

Muziek is een uitdrukkingsvorm die vele gedaantes kan aannemen en een gemeenschappelijke ervaring die we u elk jaar willen bieden op het hoogste niveau. Want muziek is zoveel meer dan muziek…


Vijf grote thema’s

Vijf grote thema’s doorkruisen het nieuwe seizoen. Polen, dat vanaf 1 juli 2011 het voorzitterschap van de Europese Unie waarneemt, wordt waardig vertegenwoordigd door de Sinfonia Varsovia. Marc Minkowski (17.10) en Krzysztof Penderecki (18.10) dirigeren dit orkest om de beurt. Het NOB vertolkt, onder leiding van Antoni Wit en met de jonge Rafał Blechacz op de piano (15.09), onder andere werk van Witold Lutosławski en Henryk Górecki.

BOZAR MUSIC gaat ook door met zijn reconstructie van de muzikale stamboom van het madrigaal. De wortels en de Europese vertakkingen van het genre worden tegen het licht gehouden door het Ensemble LIBER, het Collegium Vocale Gent, Scherzi Musicali, het Huelgas Ensemble, het Ricercar Consort, Gli Angeli Genève en Andrea Marcon.
We buigen ons eveneens over het werk van Georg Böhm, de componist die de Noord-Duitse muziek verenigde met de Zuid-Duitse en een cruciale invloed uitoefende op Bach. Bernard Foccroulle, Kris Verhelst, Ensemble Clematis en Les Cyclopes gidsen ons door het werk van Böhm.

Andere tijden, andere smaken en stijlen, en zo belanden we bij Claude Debussy. Zijn 150e verjaardag kon uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Het sleutelweekend van onze hommage valt op 04.02 en 05.02, wanneer achtereenvolgens Anima Eterna Brugge en Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest een concert wijden aan de Franse componist. Ook Pierre Boulez met het London Symphony Orchestra (04.05) en Sir Simon Rattle met het Orchestra of the Age of Enlightenment (06.06) verlenen hun opmerkelijke medewerking aan ons muzikaal eerbetoon. Jean-Efflam Bavouzet, dé grote Debussy-specialist, speelt het openingsconcert van onze retrospectieve (25.11).

Tot slot is er het Nationaal Orkest van België, dat zijn 75e verjaardagviert en voor de gelegenheid tal van prestigieuze solisten uitnodigt, onder wie Hélène Grimaud (voor het verjaardagsconcert van 21.10), Lorenzo Gatto, Christian Tetzlaff en Denis Kozukhin. Hun toekomstige muziekdirecteur, Andrey Boreyko, mocht uiteraard niet op de afspraak ontbreken. Het NOB pakt ook uit met feestelijke evenementen zoals een feeëriek kerstconcert en een zomers verrassingsconcert met een rockster!
Zes residenties buiten categorie

Er zijn dit jaar tal van uitzonderlijke artiesten in residentie, naast de Belgische ensembles, die zoals altijd goed vertegenwoordigd zijn in Brussel (het Huelgas Ensemble viert zelfs zijn 40e verjaardag)! Leonardo García Alarcón, de jonge hypergetalenteerde Argentijnse dirigent en klavecinist, treedt op met drie verschillende formaties: het Ensemble Clematis, La Cappella Mediterranea en het Kamerkoor van Namen, dat sinds 2010 onder zijn leiding staat. Samen met deze laatste twee gezelschappen stelt hij Il diluvio universale voor, een oratorium van Michelangelo Falvetti (09.12).

Andreas Staier, de onbetwiste grootmeester van het klavecimbel, vergast ons op drie concerten. Zijn avond met het Freiburger Barockorchester (08.02) staat helemaal in het teken van de concerto’s van vader en zoon Bach.

Pierre Boulez, 86 jaar intussen, komt opnieuw naar Brussel. Hij brengt één van zijn meesterwerken, Eclat/Multiples, met het door hem opgerichte Ensemble Intercontemporain (21.03) en dirigeert twee maal het London Symphony Orchestra, onder meer in de Derde symfonie van Szymanowski (03.05) en de Nocturnes van Debussy en Le poème de l’extase van Skrjabin (04.05).

Augustin Dumay en Abdel Rahman El Bacha,
 twee van de drie Meesters van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, brengen voor het eerst samen eenintegrale van Beethovens tien Vioolsonates (26.10, 18.01 en 28.03).

René Jacobs pakt uit met drie topevenementen: het oratorium Orlando paladino van Haydn (02.09), de cantate Aci, Galatea e Polifemo van Händel (op het KlaraFestival (13.09) en een concert rond werk van Haydn en Beethoven (12.11).

Tot slot vieren we de 20e verjaardag van de residentie van Philippe Herreweghe. Eén van de aangename verrassingen die hij voor ons in petto heeft, is de onder musici geduchte Missa Solemnis van Beethoven (het verjaardagsconcert op 15.11).

Hoogtepunten

Philippe Jaroussky vertolkt aria’s van Händel en wordt daarbij begeleid door het Freiburger Barockorchester (06.12). Het Concertgebouworkest Amsterdam is weer van de partij en wel voor een residentie in het Paleis met twee concerten, het eerste met Daniel Harding en Lang Lang (04.10) en het tweede met Valery Gergiev en Leonidas Kavakos (18.03). Gidon Kremer en Martha Argerich nemen Sjostakovitsj onder handen samen met Kremerata Baltica (25.01). Riccardo Chailly en hetGewandhausorkest Leipzig brengen hommage aan Brahms (08.05). HetLondon Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Jurowskibouwt een programma op rond het thema Prometheus (07.09) en hetPhilharmonia Orchestra en Esa-Pekka Salonen vertolken Sibelius en Beethoven (14.11). Ten slotte is er nog het lovenswaardige initiatief vanAndrea Marcon, die een pasticcio van de opera Olimpiade op basis van het libretto van Metastasio weer heeft samengesteld. Hij komt het werk uitvoeren met het Venice Baroque Orchestra (4.06).

Verder staan er nog tal van recitals op het programma, met enerzijds gelauwerde pianisten zoals Leon FleisherMurray PerahiaGrigory SokolovLeif Ove Andsnes en Lang Lang en anderzijds jonge vioolsterren zoals Julia Fischer en Sergey Khachatryan. Ook de stemmen van Sandrine PiauKarita Mattila en Angelika Kirchschlagerbrengen het publiek gegarandeerd in vervoering. Violiste Viktoria Mullovaen pianofortist Kristian Bezuidenhout ten slotte gaan een meeslepende dialoog aan in het werk van Beethoven en Schubert.

Wat de kamermuziek betreft, onthalen we beroemde strijkkwartetten zoals het Tokyo String Quartet, het Jerusalem String Quartet, het Takács Quartet en het Artemis Quartett. De Tsjechische school eist hier een hoofdrol op.  Tot slot is er nog een uitzonderlijk evenement: een lezing (29.01) en een masterclass van de grote pianist Alfred Brendel (30.01).
Niet-klassieke klassiekers…

Ons muzikaal panorama zou niet compleet zijn zonder een waaier aan niet-klassieke concerten, die in de loop der jaren vaste waarden zijn geworden. Onze ontdekkingsreis doorheen de wereldmuziek begint in Brazilië, het gastland van Europalia. Het is nu al uitkijken naar Samba! Samba! Samba! (15.10) en de dansers van onder meer Velha Guarda da Portela, het befaamde ensemble dat nog met Gilberto Gil heeft samengewerkt. Eind november bouwt BOZAR een FestaPopular (26-27.11), waarbij verschillende aspecten van de populaire Braziliaanse muziek aan bod komen.

Naast de traditionele Sufi Night (30.09) ontvangen we ook Abdelwahab Doukali, een boegbeeld van de Marokkaanse al asri muziek, in het kader van het Moussem Festival.
Zuidoost-Europa wordt evenmin over het hoofd gezien dankzij de zesde editie van Balkan Trafik (12-13-14-15.04).
En ook flamenco staat garant voor feest: Esperanza Fernández (08.11) zong met grote namen zoals Camarón de la Isla en Enrique Morente, en er is ook een optreden van danseres Rocío Molina (26.04).
De fadodiva Mariza (01.03) komt haar nieuwe album Fado tradicionalvoorstellen, en muziekliefhebbers kunnen alleen maar in de wolken zijn met het nieuws dat de sitarvirtuoze Anoushka Shankar (09.12) haar nieuwe flamenco-raga-composities komt vertolken.

Ook de jazz brengt het Paleis dit seizoen in vervoering. Brad Mehldau(27.02), één van de huidige meesters van het genre, is terug met zijn trio (met Larry Grenadier op de bas en Jeff Ballard op de drums). Pianist Fred Hersch (14.11) en zijn partners Eric Mc Pherson (drums) en John Hébert (bas) brengen nummers uit hun album Whirl (2010).

Tot slot geeft de elektronische muziek eveneens present. De BOZAR NIGHTS (25.11, 27.05) staan garant voor feest op het ritme van de draaitafels, na de nocturnes van de tentoonstellingen. Het festival BOZAR ELECTRONIC (28-29-30.10) brengt het kruim van de hedendaagse muziekscène drie dagen lang samen.

Meer informatie:

BOZAR NEWSLETTER
Abonneer je hier op de nieuwsbrief:

No comments:

Post a Comment