Sunday 18 March 2012

BOZAR: 2012-2013: Let’s Live Music!

2012-2013: Let’s Live Music!

Het nieuwe seizoen van BOZAR MUSIC staat in het teken van nabijheid. Een 300-tal niet te missen concerten dompelen het publiek onder in de wervelende wereld van de muziek. Sommige concerten bieden een ontmoeting met andere kunstdisciplines. En zoals elk jaar komen liefhebbers van alle genres aan hun trekken: oude muziek, klassiek, romantiek, modern, hedendaags, maar ook jazz, elektro en wereldmuziek.


Abonnementen voor het nieuwe seizoen 2012-2013:
Vanaf 19 maart: herabonnering
Vanaf 23 april: nieuwe abonnementen en wijziging van abonnementen
Vanaf 29 mei: “À la carte”-formule en losse tickets



Zeven grote thema’s

In het oudere repertoire wordt onze programmatie doorkruist door verschillende grote thema’s. Zo plaatsen we onder meer het Europa ten tijde van het humanisme en de renaissance in de kijker, om de waarden van vrijheid, pluralisme, tolerantie en solidariteit te benadrukken die tijdens de renaissance het licht zagen in Europa. BOZAR MUSIC belicht de bouwstenen van onze identiteit en de verhouding tussen het Westen en de omringende wereld. Doulce Mémoire en het Turkse ensemble Kudsi Erguner kloppen aan de Grote Poort (24.09), terwijl Jordi Savall en Hesperion XXI eer betonen aan Erasmus (19.01).

Verder brengen we ook een ode aan Italië, via de Venetiaanse pracht en praal, geïnspireerd door de geschiedenis van de republiek en de handel met het Oosten. Monteverdi krijgt een ereplaats, met twee concerten van Rinaldo Alessandrini, ‘resident artist’ in het Paleis (01.10 en 04.03).

Ook Watteau en de muzen krijgen een forum. Bij de tentoonstelling over deze grote ‘feestschilder’ horen ook een reeks concerten die de muziek uit zijn tijd tot leven brengen, dankzij onze ‘artist in residence’ William Christie, medecurator van de tentoonstelling. Tal van evenementen onder leiding van grote musici zoals Christophe Rousset aan het hoofd van Les Talens Lyriques – waarbij de choreografie verzorgd wordt door Béatrice Massin (20.03) – of Leonardo García Alarcón, aan het hoofd van Les Agrémens en het Chœur de Chambre de Namur (Kamerkoor van Namen) (24.04), evoceren de muzikale sfeer waarin Watteau baadde.

Ten slotte willen we uiteraard ook het Bach-minnende publiek op zijn wenken bedienen. Zo is Bach Lives! een hommage aan de cantor, in gezelschap van de meest befaamde specialisten: René Jacobs, die de Mattheuspassie dirigeert, met de Akademie für Alte Musik Berlin (31.08), Philippe Herreweghe, die ons met zijn Collegium Vocale vergast op Bachs Kerstoratorium (Weihnachtsoratorium) en een aantal cantates (20.12 en 29.01), en Bernard Foccroulle (15.04 en 16.04), naast vele anderen.

In het meer recente muziekrepertoire zetten we onze Debussy-retrospectieve voort. Met onder meer de pianisten Krystian Zimerman (23.10) en Pierre-Laurent Aimard (05.12) – in residentie.

We wijden ook een reeks concerten aan Schubert. Zo vieren we de Weense componist met grote artiesten als Marc Minkowski en Les Musiciens du Louvre (11.09), Sophie Karthäuser (23.02) en het Cuarteto Casals (20.04).

Een andere rode draad doorheen het seizoen wordt gevormd door de verschillende laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd. We kijken onder meer uit naar de ontmoeting met enkele recente winnaars van de eerste prijs, zoals Ray Chen, Denis Kozhukhin, Nikolaj Znaider (28.02) en Severin von Eckardstein (5.03). Maar we hebben eveneens het genoegen enkele oudere laureaten te mogen ontvangen, die ondertussen een schitterende loopbaan hebben uitgebouwd, zoals Mitsuko Uchida (22.01) en Elisabeth Leonskaja (9.03).

Vijf residenties

Het regent gewoon sterren het komende seizoen, met als hoogtepunt vijf unieke residenties. Zoals we eerder al vermeldden, is William Christie één van de curatoren van de tentoonstelling die het Paleis voor Schone Kunsten wijdt aan Watteau. De dirigent roept speciaal voor de gelegenheid zijn Arts Florissants samen en geeft de schilderkunst van Watteau al haar muzikale kracht (28.01). Hij begint zijn residentie met een avond speciaal gewijd aan Charpentier (09.10) en voltooit ze met een nieuwe editie van Le Jardin des Voix (28.03).

Rinaldo Alessandrini toont ons alle facetten van zijn talent. Hij start zijn residentie in gezelschap van Rolando Villazón, aan het hoofd van het Kammerorchester Basel (14.09), vervolgt met ‘zijn’ Concerto Italiano en het RIAS Kammerchor, met een programma rond Monteverdi (01.10), serveert ons een klavecimbelrecital (15.01) en sluit af in schoonheid, met het Concerto italiano (04.03).

Mariss Jansons toont zich een waardige opvolger van Bernard Haitink als dirigent van het prestigieuze Koninklijk Concertgebouworkest, eveneens bij ons in residentie. Hij leidt twee keer zijn eigen orkest (23.09 en 31.01) en één keer het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks (27.03).

Pierre-Laurent Aimard neemt plaats achter het klavier én leidt de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen in een hommage aan Mozart en Beethoven (17.10), begeleidt bariton Matthias Goerne (26.10) en sluit af met een recital (05.12).

Nikolai Lugansky  van zijn kant verrukt zijn publiek met Janáček en Rachmaninov. We laten u deze artiest ontdekken samen met violist Leonidas Kavakos (29.11), solo (13.02) en met het NOB (20.06), in het Pianoconcerto nr. 2 van de Russische grootmeester.
  
Enkele hoogtepunten

Zoals elk jaar zijn ook de grote stemmen aanwezig, met onder meer Rolando Villazón (14.09) en Cecilia Bartoli (18.11). Verder serveren we u de grote klassiekers van het repertoire, met Beethoven, Brahms, Chopin, Tsjaikovski en Rachmaninov, gebracht door toonaangevende Belgische ensembles en toppianisten als Bertrand Chamayou (07.02) en Ivo Pogorelich (05.04). We verwelkomen trouwens met veel plezier Andrey Boreyko, de nieuwe muziekdirecteur van het Nationaal Orkest van België en de opvolger van Walter Weller. De Russische orkestleider, die faam geniet voor zijn kwaliteitsprogramma’s, schenkt bijzondere aandacht aan de muziek van zijn land, met Tsjaikovski, Rachmaninov, Prokofiev en Sjostakovitsj.

En zoals gewoonlijk werken we nauw samen met het KlaraFestival, dat dit jaar aanklopt aan de poorten van het paradijs, met prestigieuze orkesten als de Akademie für Alte Musik Berlin (31.08, 07.09 en 08.09) en de Cercle de l’Harmonie, die Le Nozze di Figaro van Mozart brengt (05.09). We vergeten ook de jeugd niet, met onze traditionele Rising Stars, die optreden in de internationale huizen die lid zijn van het ECHO-netwerk. En dan is er uiteraard ook nog onze bij uitstek genreoverschrijdende cyclus Muziek en Poëzie, die muziek en woord verenigt.

Belgische en internationale orkesten

De Belgische orkesten van hun kant brengen naast het klassieke repertoire ook een aantal ontdekkingen. DeFilharmonie bijvoorbeeld, met het Vioolconcerto van De Boeck (15.11), het Nationaal Orkest van België met het Vioolconcerto van Victor Kissine, in wereldpremière vertolkt door Gidon Kremer (14.12), het Brussels Philharmonic en Le Pacte des Onze, onder leiding van zijn dirigent Michel Tabachnik, eveneens een wereldcreatie (15.12), en het Orchestre Philharmonique Royal de Liège met het Celloconcerto van Gulda (10.01). Sandrine Piau zingt aria’s van Mozart, met haar trouwe muziekpartner Jos van Immerseel aan het hoofd van Anima Eterna Brugge (06.05).

Tal van internationaal befaamde dirigenten, solisten en orkesten nodigen u uit om bij hen te gast te zijn. De Akademie für alte Musik Berlin, begeleid door het RIAS Kammerchor en gedirigeerd door René Jacobs, pakt uit met Die Zauberflöte (19.11), het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg onder leiding van niemand minder dan Yuri Temirnakov brengt een programma rond Prokofiev en Brahms (20.11). Het Mahler Chamber Orchestra en Leif Ove Andsnes stellen dan weer Bartók en Beethoven centraal (21.11). De pianist vertolkt twee van Beethovens Pianoconcerto’s, het eerste luik van een volledige uitvoering die gespreid is over verschillende seizoenen. Antonio Pappano is terug met zijn Orchesta dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Op het menu: Verdi en Schumann (24.11). Ook Iván Fischer maakt zijn comeback met zijn Budapest Festival Orchestra, onder meer in de Faust-Symphonie van Liszt (06.03). De Wiener Symphoniker onder leiding van Zubin Mehta speelt de Symfonie nr.8 van Bruckner (11.03). Charlotte Rampling en John Eliot Gardiner, aan het hoofd van het London Symphony Orchestra, wagen zich zonder complexen aan Oedipus Rex van Stravinsky (22.04), terwijl Yannick Nézet-Séguin het Rotterdams Filharmonisch Orkest dirigeert in Le Sacre du Printemps van Stravinsky (15.05), naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de première.
  
Muziek van gisteren en vandaag, van hier en elders

Naast onze traditionele programmatie met Europees repertoire wil BOZAR MUSIC alle muziekgenres een forum geven. Daarbij is er altijd ruimte voor elektronische muziek. Zo biedt het BOZAR ELECTRONIC ARTS WEEK-END het allerbeste van de internationale elektro, begeleid door digital art en audiovisuele installaties en performances (21 en 22.09). BOZAR NIGHT laat u na een nachtelijk bezoek aan de tentoonstellingen in het Paleis tot in de vroege uurtjes feesten met de beste dj’s van het moment (23.11 en 27.04).

Ook jazz krijgt een ereplaats, met Diana Krall, die het Paleis doet zinderen met haar diepe stem (29.10), en het Vijay Iyer Trio dat een avond wijdt aan zijn nieuwste album, waar zo naar uitgekeken wordt sinds het fameuze "Historicity"Joshua Redman, leider van een hele generatie saxofonisten en metgezel van Brad Mehldau, komt terug met zijn beroemde kwartet James Farm, terwijl de maestro van de lyrische trompet, Enrico Rava, zich laat begeleiden door de jonge Turken uit zijn Tribe (15.01). John Hebert, de grote revelatie onder de contrabassisten, brengt een uiterst persoonlijke hommage aan Charles Mingus, samen met zijn nieuwe kwintet met daarin onder meer Tim Berne, Fred Hersch en andere hedendaagse jazztoppers (15.04).

Onze wereldmuziekreis begint met Portugese fado: Katia Guerreiro, een gloedvolle vertolkster van de grote Portugese auteurs (25.11), het Quintetto Lisboa, dat het genre een nieuwe adem bezorgt (01.02), en Ana Moura, een grote belofte (10.05). Een ommetje naar het Zuiden brengt ons bij Fatoumata Diawara, die de muziektraditie van Wassalou (een streek in Mali) vermengt met blues- en jazzklanken (05.09). Dan zetten we koers naar het Oosten, met de 7de editie van het Festival Balkan Trafik!, dat het allerbeste brengt wat de Balkanmuziek te bieden heeft. Op het programma van deze vier feestelijke dagen: Aka Balkan Moon en volksdansen uit Griekenland, Bulgarije, Macedonië en Turkije (18-21.04). Tot slot reizen we richting moslimwereld, met een nieuwe editie van de Sufi Night (28-29.09). Dit jaar houden we halt bij de tarab, een sleutelconcept in de Arabische muziek dat de mens wil verheffen via gevoel en poëzie. Oum Kalthoum was één van de grote vertegenwoordigsters van dit genre. Amal Maher brengt haar hulde met een 30-koppig orkest (06.10). De Arabische moderniteit komt aan bod met de Libanese oedspeler Marcel Khalifé, de voorloper van de Arabische lente (17.11). Verder staat er ook een avond klassieke maqâm uit Irak op het programma, als tegengewicht (02.02). En het project Ottomaanse Parfums verenigt de beste musici uit Aleppo (Syrië) en Istanbul (Turkije) rond muziek van het Arabisch-Turkse hof in het Ottomaanse tijdperk (18.04).

BOZAR: 2012-2013: Let’s Live Music!

No comments:

Post a Comment